Planta miraculoasă la SCRIOAŞTEA

Busuiocul este format din tulpină şi ramuri tinere acoperite cu frunze de culoare verde.Florile busuiocului au culoarea albă sau alburie-roz .Este o plantă care face parte din familia ,,Labiatae”. Foarte mulţi Scrioşteni îl folosesc la condimentatul preparatelor culinare .El se adaptează foarte uşor şi creşte în orice loc.Şi în comuna Scrioaştea este cultivat în foarte multe gospodării de aceea vreau să aduc la cunoştinţă beneficile acestei plante miraculoase. Originea acestei plante miraculoase este India.La Români şi mai târziu la Italieni era considerat iarba dragostei şi a fertilităţii.La Greci şi în aproape toate ţările creştin-ortodoxe busuiocul este considerat plantă sacră.Agheazma se face cu un buchet de busuioc.De asemenea, Românii îl ţin la fereastră,ca spirit bun al casei, sau îl ţin la icoane pentre a atrage protecţia divină a casei şi a ocupanţilor ei.Dar dincolo de dimensiunea spirituală busuiocul este şi o plantă vindecătoare.

Această plantă previne următoarele boli:

Toxiinfecţia alimentară-busuiocul este foarte bun remediu în tulburările gastro-intestinale.Stimulează digestia, calmeaza colicile, ajută la eliminarea gazelor, este antiemetic, antiseptic intestinal si diuretic.

În inflamaţiile căilor respiratorii planta este utilizată ca antiseptic antispastic, antitusiv, bronhodilatator. 
Printre proprietăţile busuiocului se mai numără şi cele de galactogog respirator, stimulează secreţia de lapte,reechilibrant al activităţii endocrine, stimulent al sistemului imunitar, tonic general, tonic nervos, antidepresiv.

Ateroscleroza -busuiocul este principalul condiment folosit in aromatizarea sosurilor , a salatelor, a multor tipuri de pizza. Substanţele antioxidante conţinute de către busuioc previn formarea plăcilor de aterom pe artere şi menţin elasticitatea vaselor sanguine.

Infarct – studii de medicină experimentală arată că administrarea zilnica de busuioc, ca plantă medicinală sau ca şi condiment , previne infarctul.  Protejează arterele coronare de depunerile de colesterol,  ajută şi la ţinerea sub control a tensiunii arteriale şi are o complexă  acţiune la nivelul sistemului nervos central, protejând întregul sistem cardiovascular de efectele nedorite ale stresului.

Astm bronşic – consumat ca aliment, în salate, în sosuri ori la supe, busuiocul protejează aparatul respirator de apariţia reacţiilor alergice, împiedică în bună măsură recidiva infecţiilor bronho-pulmonare, protejează căile respiratorii de procesele inflamatorii ce conduc la apariţia astmului. 
Iradiere – două principii active din busuioc, orientina şi vicenina, ambele sunt flavonoide hidrosolubile,protejează celulele organismului în faţa acţiunii mutagene a radiaţiilor ultraviolete, a radiaţiilor beta si gamma. Vara, când suntem mai expuşi la radiaţiile solare, dar şi atunci când suntem expuşi la radiaţii din alte surse, administrarea zilnică a busuiocului este foarte utilă pentru prevenirea mutaţiilor celulelor, a proceselor de malignizare. Se ia pulberea de busuioc, câte patru sau opt grame pe zi, în cure de treizeci de zile.

Stres psihic intens, tulburări neurovegetative – se ţin cure de câte douăzeci de zile, timp în care se administrează câte o jumătate de litru – un litru de infuzie de busuioc combinată pe zi.    
Sindromul oboselii cronice – se amestecă patru linguri de pulbere fin macinată de busuioc cu doisprezece linguri de miere şi patru linguri de polen proaspăt. Se administrează zilnic câte patru şase linguriţe de amestec, în cure de zece zile, urmate de alte cinci zile de pauză, dupa care tratamentul se poate relua. Este un remediu cu efecte complexe, care tonifică sistemul nervos, are acţiune antidepresivă şi care ajută la relaxarea şi la refacerea rapidă din punct de vedere psihomental. 
Eforturi mentale prelungite – se bea o o cana de infuzie combinata de busuioc, in doza unica. Dupa administrare, se face o pauza de cinci zece minute, dupa care munca intelectuala poate fi reluata. Infuzia combinata de busuioc este un remediu care imbunatateste rapid circulatia cerebrala, favorizeaza menţinerea trează a atenţiei pe perioade îndelungate de timp şi alungă oboseala. Un alt remediu cu efecte foarte bune în acest sens este infuzia combinată din busuioc şi mentă. 
depresie anxioasă, nevroze – se recomandă amestecul, în proporţie egală, de pulberi de busuioc şi de sunătoare, din care se ia câte o linguriţă, de patru şase ori pe zi. Tratamentul se face vreme de opt săptămâni, urmate de alte doua săptămâni de pauză, dupa care se poate relua. Stabilizează emoţiile, anxietatea şi pesimismul,facilitează o mai bună exprimare a sentimentelor şi a individualitaţii in general. Combinaţia busuioc plus sunătoare este foarte utilă contra stărilor de depresie, astenie şi de melancolie. 
Dureri de cap – se administrează o linguriţă de pulbere de busuioc, în care se pune o picatură de ulei esenţial din aceeaşi plantă. Este un remediu recomandat în durerile de cap care apar datorită oboselii, a hipotensiunii, precum şi în migrenele biliare cu colecist hipoton sau asociate cu constipaţie. Busuiocul elimină durerile de cap prin efectul de îmbunătăţirea  a circulaţiei cerebrale .                                                                                                              Viroze respiratorii, gripa – se administrează infuzie fierbinte de busuioc, câte trei patru căni pe zi, în fiecare cană de preparat adăugandu-se şi două picături de ulei volatil de busuioc.  Mai mult, tratamentul cu busuioc previne complicaţiile gripei, reduce stările de disconfort, vertij, dureri de cap şi tuse din timpul bolii.
Bronşita cronică şi acută, accese de tuse – se recomandă combinaţia de ulei volatil de busuioc şi de mentă, în proporţie egală. Din acest amestec se administrează câte trei picături, de patru sau şase ori pe zi, în cure de şapte până la două zeci şi unu de zile. Uleiul volatil de busuioc are efecte antispastice asupra căilor respiratorii, taie foarte multe dintre bacteriile si virusurile care produc bronşită, grăbeşte procesele de vindecare şi reduce simptomele neplacute ale bolii. De asemenea, administrarea acestui amestec previne crizele de sufocare şi instalarea astmului.
 Rinita cronică, sinuzita – se recomandă câte o linguriţă de pulbere de busuioc, în care se pune o picătură de ulei esenţial din aceeaşi plantă. Se administrează de trei patru ori pe zi. Se face o cură de paisprezece zile.Mulţi pacienţi şi-au recăpătat mirosul pierdut din cauza bolii. 
Artrita reumatoidă – se face o cură cu infuzie combinată de busuioc, din care se administrează câte un litru pe zi, în cure de patru zeci şi cinci de zile de zile. Studiile arată că flavonoidele şi anumiţi compuşi volatili cum ar fi eugenolul din busuioc au efecte antiinflamatoare articulare puternice, reducând durerea şi rigiditatea articulară.
Voma, stări de greaţă – se ia câte un sfert sau o jumătate de linguriţă de pulbere de busuioc, de patru, şase ori pe zi. Este un tratament simplu, care de cele mai multe ori elimină stările de greaţă. Uleiul volatil din plantă acţionează la nivelul papilelor gustative şi al sistemului nervos central, favorizând şi secreţia de salivă şi de sucuri gastrice, eliminând inapetenţa, dispepsia şi flatulenţa. Ca atare, este un tratament foarte util şi contra indigestiei, a balonării şi a colicilor abdominale. În cazul colicilor, se recomandă mai ales infuzia fierbinte de busuioc, care are un foarte bun efect antispastic digestiv.
 Infectia cu giardia – se administrează uleiul volatil de busuioc, din care se iau câte trei picături puse pe o bucăţică de pâine, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale. Cura durează vreme de două zeci şi unu de zile de zile, dupa care se fac teste coprologice şi, dacă mai este cazul, tratamentul se poate relua după o pauză de zece zile.

 Diaree – se administrează câte o linguriţă de pulbere de busuioc, în care se pun 1-3 picături de ulei esenţial din aceeaşi plantă, de trei patru ori pe zi, până la vindecare. Acest tratament distruge multe din bacteriile care produc aceste afecţiuni, între care menţionăm Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica.
Adjuvant in dizenterie – într-o cană de infuzie combinată de busuioc se pun patru cinci picaturi de ulei volatil. Se administrează patru asemenea doze pe zi, în cure de 10 zile. Busuiocul are un puternic efect antibiotic, distrugând un spectru foarte larg de bacterii nocive pentru tubul digestiv. 
Cistita – se beau câte trei căni pe zi de infuzie combinată de busuioc dimineaţa, la prânz şi seara, în care se pun câte trei picături din uleiul volatil de busuioc. Tratamentul se face vreme de şapte şi respectiv paisprezece zile şi are efecte antibiotice, antimicotice şi antivirale puternice. De asemenea, busuiocul stimulează diureza, reduce inflamaţia la nivelul căilor urinare, previne complicaţiile infecţiilor reno-urinare.
 Infecţii cu bacterii rezistente la antibiotice – uleiul volatil obţinut din busuioc este una din substanţele cu cel mai larg efect antibiotic, fiind eficient atat contra bacteriilor gram-pozitive, cât şi gram-negative.  Tratamentul cu ulei volatil de busuioc, spre deosebire de cel cu antibiotice clasice, nu favorizează apariţia micozelor şi nu slăbeşte sistemul imunitar.
Eczeme infectioase– se pun comprese cu tinctură de busuioc pe zonele afectate, vreme de una două ore zilnic. Busuiocul are efecte antibiotice si antifungice foarte puternice, care elimina infecţiile şi suprainfecţiile.
 Crampe menstruale – se umezeşte o bucată de tifon cu infuzie combinată de busuioc. Compresa se aplică pe zona abdominală inferioară, deasupra punându-se o sticlă cu apă cât de caldă puteţi suporta. Această operaţie se face vreme de un sfert de oră sau aproape o oră schimbând eventual sticla cu apă caldă pentru a menţine temperatura ridicată. Are efecte antispastice şi calmează  durerea.
Coşmaruri tulburari de somn – dacă la români este tradiţia de a dormi cu busuioc sub pernă pentru a afla ursitul, la triburile din nordul Africii ramurile de busuioc se pun sub pernă şi la capul patului pentru a aduce vise frumoase şi pentru a face somnul odihnitor. Etnologii care au cules date despre această procedură terapeutică tradiţională spun că metoda este foarte bună şi dă rezultate.   

Cistite recidivante, bronşită cronică – se fac băi complete punând în apa din cadă doi litri de infuzie combinată şi zece picături de ulei volatil de busuioc. Tratamentul are efecte hipertermiante creşte temperatura corpului, ceea ce permite combaterea eficientă a infecţiilor bacteriene, antibiotice şi tonice generale.
Ten seboreic – se şterge seara tenul cu infuzie combinată de busuioc, iar apoi se pune o compresă cu aceeaşi infuzie, pe obraji şi frunte. Tratamentul impiedică infectarea porilor, anihilează bacteriile care contribuie la agravarea acneei, curaţă eficient tenul.
Pentru tenurile sensibile, acneice se poate utiliza un gel antiacnee cu busuioc. Acesta poate fi procurat din magazinele de specialitate si conţine extract de busuioc, de galbenele şi de coada-şoricelului, ingrediente cu larg spectru antimicrobian şi substanţe keratoplastice. Gelul se aplică dimineaţa şi seara. 

Adjuvant contra căderii părului – într-un sfert de cană de infuzie de busuioc se pun una două picături de ulei volatil din aceeasi plantă. Cu preparatul obţinut se masează pielea capului zilnic. Este un tratament care activează puternic circulaţia la nivelul foliculilor piloşi, şi care elimină şi micozele la nivelul pielii capului.
Busuiocul conţine uleiuri volatile, având proprietaţi antiseptice, bactericide, antiinflamatorii si cicatrizante. În cosmetică se foloseşte infuzia sub formă de comprese sau pulverizări în cazul tenului gras şi acneic. De asemenea, pentru îndepartarea mirosului urât mirositor al respiraţiei şi întărirea gingiilor, se fac spălături bucale cu ceai de busuioc.

 Alergia la administrarea internă a busuiocului este foarte rar întâlnită, însă la unele persoane, această plantă, mai ales uleiul volatil extras din ea, poate da simptome cum ar fi catârul respirator, senzaţia de sufocare ori deranjamente gastro-intestinale.                                                                                                                                                 

De aceea, înainte de a începe un tratament intern cu busuioc, vom lua o cantitate foarte mică de plantă .Dacă nu apare nici un simptom de alergie în patru ore ,continuăm tratamentul.

Autor:Troncea Mariana

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s