Sărbătoarea Paştelui la Scrioaştea


BISERCA ORTODOXA SCRIOASTEA 

Sărbătoarea Paştelui este una dintre cele mai mari sărbători creştine ale neamului nostru românesc. Dumnezeu doreşte ca toţi creştinii să-şi amintească de preţul care a fost plătit prin vărsarea de sânge pentru spălarea păcatelor noastre.SARBATOAREA PASTELUI LA SCRIOASTEA-05.05.2013

Deniile care au loc ,sunt slujbe specifice postului mare.Aceste denii ,se săvârşesc în biserică, începând cu seara Floriilor.Cele mai importante sunt denia de joi seara şi cea de vineri seara.La denia de joi seara ,se citesc cele 12 Evanghelii ale patimilor şi se scoate Sfinta Cruce în mijlocul bisericii. Aceasta este Slujba Sfintelor şi Mântuitoarelor Patimi ale Domnului nostru Isus Hristos.,,Cuvântul Denie’’înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă.Ziua de Vineri este considerată zi de doliu. În seara zilei de vineri , care se mai numeşte şi ,,Vinerea Mare’’,,,Vinerea Seacă’’ sau ,,Vinerea Patimilor’’, se cântă Prohodul,se înconjoară biserica cu Sfinul Epitaf.

Locuitorii comunei Scrioaştea,au diverse ritualuri şi tradiţii religioase.Mâncarea tradiţională de Paşte este ,,Pasca’’, preparatele de miel pregătite specific, cozonacul şi ouăle roşii. Mielul fiind simbolul Domnului Iisus Hristos. Ouălele sunt încondeiate cu migală,sunt pictate cu ceară sau roşite cu culoare roşie. Scriptura ne spune că,Maica Domnului s-a dus la locul unde a fost răstignit Domnul Iisus,cu un coş de ouă ,să dea soldaţilor care păzeau trupul .Când Maria a pus coşul jos lângă cruce,a căzut o picătură de sânge din mâinile Mântuitorului şi s-au înroşit imediat toate ouălele.Soldaţii au fost foarte uimiţi de acceastă minune şi fiecare au luat câte un ou roşu.

Această mare sărbătoare,este considerată o sărbătoare de bucurie şi fericire dată de vestea învierii Domnului. Timp de patruzeci de zile se va saluta cu formula de salut:,,Hristos a înviat!’’, se va răspunde cu formula de salut:,,Adevărat a înviat!’’.

DENIA LA SCRIOASTEA VINEREA MARE

Sărbătoarea Paştelui,aduce bucuriea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos!  Căldura şi Lumina Paştelui să ne încălzească sufletele, să ne lumineze minţile,să ne deschidă inimile spre credinţă,iertare şi iubire.Să fim fericiţi ,să ne bucurăm din suflet de frumuseţea lucrurilor făcute de Dumnezeu!

Paşte fericit şi Hristos a înviat!

Articol realizat de Mariana Troncea

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în TRADIŢIA ŞI OBICEIURILE POPULARE LA SCRIOAŞTEA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Sărbătoarea Paştelui la Scrioaştea

  1. Gabriela zice:

    De Paste, gospodinele isi scot sufletul la vedere in ata celor dragi, pregatind bucatele traditionale. Masa de sarbatoare e sfanta pentru ca in ea gasesti credinta in Dumnezeu, iubirea fata de cei cei apropiati si nu numai si pentru ca acolo sta dragostea unei femei fata de amilia ei. Mi-a placut postarea aceasta. Stiu ca in Moldova sarbatorile sunt inca sub semnul traditiei. Mi-a placut si blogul vostru. vad ca sunteti la inceput, dar daca o sa persverati o sa vedeti rezultate si mai frumoase. Lucrurile bune nu se obtin usor. Va doresc succes!

  2. Pingback: Domnul Iisus Hristos | albastru de...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s