Împodobirea brăduţului de Crăciun la grădiniţa SCRIOAŞTEA


Pe data de 08-12-2011 a avut loc la grădiniţa SCRIOAŞTEA impodobirea brăduţului .Copiii au fost foarte bucuroşi şi fericiţi .Ei au impodobit brăduţul după care au susţinut un frumos program artistic, cântând colinde ,recitând poezii şi dansând în jurul bradului .La sfîrşitul programului copiii au servit dulciuri.În  mijlocul copiilor au fost prezente cadrele didactice de la grădiniţa Scrioaştea ,părinţii precum şi doamnele profesoare: Milostivu Nuţica şi Cojocaru Ileana.

De-a lungul timpului,împodobirea brăduţului a umplut sufletele de bucurie a milioane de oameni, mai ales copiii, care păstrează, în fiecare an, amintirea clinchetelor de clopoţei , şi a colindelor, în aşteptarea darurilor aduse de Moş Crăciun. Sărbătoarea încărcată de tradiţii şi simboluri este însoţită de mireasma proaspătă a cetinei de conifere, bradul devenind cel mai important pom în ritualul sărbătorilor de iarnă la Români.

Legenda spune că în preajma iernii, o mică pasăre nu a mai putut să plece spre ţările calde, întrucât avea o aripioară ruptă. Tremurând de frig, pasărea a încercat să se adăpostească în frunzişul unui stejar şi a unui ulm stufos, dar ambii copaci au refuzat-o, de teamă că le va mânca fructele. Disperată, aceasta s-a culcat în zăpadă, aşteptând să moară. Deodată a auzit chemarea unui brad, care îi promitea ocrotire şi salvare. Dar, într-o seară,un vânt groaznic a suflat cu putere peste pădure şi toţi copacii şi-au pierdut frunzele, în afară de bradul cel generos, pe care Dumnezeu l-a răsplătit pentru gestul de bunăvoinţă şi i-a păstrat frunzişul verde în orice anotimp.O altă legendă povesteşte că trei virtuţi surori călătoare au plecat în căutarea copacului care să le reprezinte.Aceste surori sânt:SPERANŢA,IUBIREA şi CREDINŢA.Copacul trebuia să fie: înalt ca Speranţa ,mare ca Iubirea şi trainic precum Credinţa.După îndelungi căutări au găsit bradul.  L-au iluminat cu razele stelelor şi cu darurile lor sfinte ,l-au impodobit ,devenind primul pom de Crăciun.Bradul este cel mai îndrăgit pom din ritualul de Crăciun.El este considerat un arbore sfânt, pentru că vârful său se înalţă spre înaltul cerului iar ramurile sale rămân în permanenţă verzi amintind de viaţa veşnică.Acest arbore sfinţit de Dumnezeu a devenit nelipsit de la anumite ritualuri şi datini la poporul român.Unele popoare îl consideră ,,arborele lumii”,în timp ce alţii îl consideră ,,arbore al paradisului’.

.

Autor:Doamna Troncea Mariana

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s